De slet: smerig of moedig?

“Die slet doet het met meerdere mannen!”
”Ze slet heel Amsterdam en omgeving af.”

Banga slet. Hoer. Snol. Slettebak. Del. Sloerie. Afgelikte boterham. Soa-koningin.

Een slet is iets wat je tegenwoordig heel snel wordt genoemd. Draag je een panterprintje met hoge hakken? Slet. Draag je graag korte rokjes en een naveltruitje? Slet. Draag je veel rode lippenstift met lange, rode acrylnagels met donker opgemaakte ogen? Slet. Het is zelfs een stereotype. In vrouwenfilms zie je ze vaak: het vriendinnengroepje met een paar verschillende meisjes. De nerd, de stoere-punk-rockende-emo chick, de brave, maagdelijke huismus en de slet. En dat is nog maar de buitenkant.

Het woord slet wordt vrijwel meteen geassocieerd met iets smerigs. Met een vrouw waar menig man overheen is gegaan. De ontuchtige vrouw die aan één man niet genoeg heeft. Het is een benaming die je een lange tijd kan achtervolgen en vaak negatieve gevolgen heeft. Een slet is niet te vertrouwen, heeft een hogere kans op geslachtsziektes, is achterbaks, likt zichzelf omhoog in de wereld, flirt met de één terwijl ze berichtjes stuurt maar de ander enzovoorts. Uit een enquete van Stichting de Kinderconsument blijkt dat het woord ”slet” en ”hoer” in de top vijf meestgebruikte scheldwoorden op scholen staan. En sinds kort is er ook een term voor vrouwen die bang zijn zo over te komen: sletvrees. (De term komt van de bekende documentaire van Sunny Bergman, een aanrader!!)

Even een samenvatting: een slet is een vrouw die veel seks heeft met verschillende mensen. Ik vraag me af waarom daar meteen een slechte benaming aan moet worden gegeven. Als een man aan zijn vrienden vertelt dat hij met drie meisjes seks heeft gehad in een week, krijgt hij een trotse klap op zijn schouder en een biertje in zijn hand gedrukt. Na wat onderzoek blijk ik niet de enige te zijn die dit vreemd vind. Er zijn al verschillende artikelen geschreven over het ”geslet van vrouwen” en waarom dat eigenlijk slecht zou zijn. Als je er open over bent en je partner vindt het goed, wat is er dan mis mee? Is het niet zo dat meisjes die hun seksleven inrichten zoals zij dat willen, juist moedig zijn?

Ook dit is een struikelblok bij niet-monogame relaties. Het gaat niet alleen maar om jaloezie. Mensen (met name vrouwen) zijn bang voor de mening van de rest van de wereld. Ze zijn bang om als promiscue te worden gezien en lijden aan sletvrees. De maatschappij lijkt het nog niet helemaal te willen inzien, maar vrouwen willen eigenlijk hetzelfde als mannen. Uit onderzoek blijkt dat zij net zoveel vreemdgaan, veel aan seks denken en het met meerdere mensen willen uitvogelen. Het is de kracht van zowel de monogame als de niet-monogame relatie om aan jezelf en aan je partner(s) te denken en niet aan wat anderen daarvan vinden.

Ethical_slutIn mijn interviews en gesprekjes over niet-monogame relaties en seks heb ik meerdere mensen gehoord over een boek dat je echt moet lezen. Het werd mij zelfs aanbevolen door Adrie Heijnen, seksuoloog in Amsterdam: ”The Ethical Slut”, geschreven door Dossie Easton. Hierin wordt verteld over hoe je een normaal leven kunt leiden als je met meerdere personen seks hebt. Het gaat over communicatie, jaloezie en acceptatie. De auteur geeft het woord ”slet” de volgende definitie: ”a person of any gender who has the courage to lead life according to the radical proposition that sex is nice and pleasure is good for you.” Het woord slet betreft een persoon die het plezier van seks en intimiteit op een ethische en open manier accepteert. Volgens kenners is het dé nieuwe kijk op de wereld van relaties. In het volgende interview vertelt de schrijfster meer over dit onderwerp en over niet-monogame relaties.

Lees, kijk en oordeel zelf. Is het tijdperk van de slet voorbij, zal het nooit veranderen of moeten we gewoon de definitie bijstellen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s